Pot vinde doar partea mea din casa moștenită cu frații?
Răspunsul pe scurt
Da. Fiecare coproprietar își poate vinde liber cota-parte. Casa întreagă se vinde însă doar cu acordul tuturor.
Pe larg
Cota ta (de exemplu 1/3) se vinde la notar, ca orice imobil. Cumpărătorul devine coproprietar cu frații tăi.
În practică, o cotă se vinde greu și ieftin: puțini vor să cumpere o parte dintr-o casă locuită de alții. De aceea, de obicei e mai bine să vindeți împreună sau să faceți partajul.
Dacă nu știți ce cote are fiecare, legea le consideră egale, până la proba contrară.
Situații speciale
Frații nu au drept de preempțiune la o vânzare obișnuită
Codul civil nu le dă coproprietarilor un drept de a cumpăra primii cota ta la o vânzare voluntară. Doar la o vânzare silită a cotei, coproprietarii sunt anunțați și au prioritate la preț egal.
Casa nu e încă intabulată pe moștenitori
Ca să vinzi cota, trebuie mai întâi certificatul de moștenitor și intabularea cotelor. Fără ele, notarul nu poate autentifica vânzarea.
Vrei să închiriezi partea ta
Închirierea întregii case e un act de administrare care cere acordul coproprietarilor cu majoritatea cotelor. Tu singur nu poți închiria casa întreagă.
Cota e de la un teren agricol extravilan
Vânzarea cotei unui teren agricol din extravilan trece prin procedura de preempțiune de la primărie, cu excepția vânzării către coproprietari, soț, rude și afini până la gradul al III-lea.
Exemplu: o treime dintr-o casă de 450.000 de lei
- Cota ta valorează teoretic 150.000 de lei.
- Un cumpărător străin plătește de obicei mai puțin pentru o cotă decât valoarea ei, pentru că va împărți casa cu alții.
- Dacă frații îți cumpără ei cota, prețul îl stabiliți între voi, ideal după o evaluare.
- Impozitul se calculează la valoarea cotei, cu 1% sau 3%, după cât timp ai deținut-o.
Greșeala frecventă
Înainte de vânzare trebuie să aveți certificatul de moștenitor și cotele intabulate.
Întrebări frecvente
Cum aflu cota mea?
Din certificatul de moștenitor și din extrasul de carte funciară. Dacă nu reiese, cotele se prezumă egale.
Pot obliga frații să vândă toată casa?
Nu direct, dar poți cere partajul. Instanța poate atribui casa unuia dintre voi, cu sultă, sau poate dispune vânzarea ei.
Frații pot închiria casa fără mine?
Dacă au împreună majoritatea cotelor, da, pentru că închirierea e un act de administrare. Pentru vânzarea casei întregi e nevoie de acordul tuturor.
Ce spune legea
- Codul civil, art. 634
- Codul civil, art. 641 (actele de administrare) și art. 678 (vânzarea silită a cotei)
Verificat la 28 octombrie 2026. Răspunsul nu ține loc de sfatul unui notar sau avocat pentru cazul tău.
Alte întrebări despre moștenire și familie
- După moartea tatălui, mama are dreptul să locuiască în casă, chiar dacă copiii moștenesc?
- Casa moștenită de la părinți e bun comun cu soțul?
- Cum renunț la o moștenire, de exemplu dacă are datorii?
- Pot vinde apartamentul fără acordul soțului sau al soției?
- În cât timp trebuie făcută succesiunea după un deces?
Următoarea întrebare: Cine plătește notarul la vânzarea unei case sau a unui apartament? › · Toate întrebările