Pot împărți terenul în loturi ca să le vând separat?
Răspunsul pe scurt
Da, dar parcelarea în trei sau mai multe loturi cere, de regulă, un PUZ. Pentru cel mult 12 loturi de case se poate folosi, o singură dată, un PUD. Împărțirea în două loturi se face prin dezmembrare la cadastru.
Pe larg
Dezmembrarea înseamnă că un topograf împarte terenul în două sau mai multe numere cadastrale noi, cu acordul tău, la notar și la OCPI.
Pentru o parcelare mai mare, primăria cere o documentație de urbanism care să arate drumurile de acces și utilitățile.
Fiecare lot trebuie să aibă acces la drum.
Situații speciale
Dezmembrare în două loturi
Pentru dezlipire (dezmembrare) îți trebuie un certificat de urbanism pentru operațiuni cadastrale. Dezlipirea făcută fără el sau fără respectarea condițiilor din el e lovită de nulitate absolută.
Parcelare pentru case, până la 12 loturi
Se poate face o singură dată pe baza unui PUD, dacă se respectă PUG-ul sau PUZ-ul privind caracteristicile parcelelor și profilele stradale.
Parcelare mai mare
Peste această limită, sau dacă PUG-ul nu acoperă regulile, primăria condiționează parcelarea de un PUZ aprobat.
Lot fără ieșire la drum
Un lot fără acces se poate rezolva printr-o servitute de trecere înscrisă în cartea funciară, dar un cumpărător va prefera un drum propriu sau comun, prevăzut de la început.
Pașii unei dezmembrări în două loturi
- Ceri la primărie certificatul de urbanism pentru operațiuni cadastrale; se eliberează în cel mult 10 zile lucrătoare.
- Topograful face documentația de dezlipire, cu cele două loturi noi.
- Semnezi la notar actul de dezlipire.
- OCPI înscrie cele două loturi, fiecare cu număr cadastral și carte funciară proprie.
- Abia apoi poți vinde un lot separat.
Greșeala frecventă
Un lot fără acces la drum se vinde foarte greu: prevede drumul de la început.
Întrebări frecvente
Cât de mic poate fi un lot?
Depinde de regulamentul local de urbanism al zonei (front la stradă, suprafață minimă). Îl afli din certificatul de urbanism.
Pot vinde loturile înainte de dezmembrare?
Poți semna antecontracte, dar vânzarea fiecărui lot se face după ce are carte funciară proprie.
Cine plătește drumul dintre loturi?
Dacă îl faci tu, îl poți păstra ca teren comun al loturilor sau îl poți ceda primăriei. Prevede-l în parcelare.
Ce spune legea
- Codul urbanismului (Legea 169/2026), art. 218
- Codul urbanismului (Legea 169/2026), art. 256 (certificatul pentru operațiuni cadastrale)
Verificat la 28 octombrie 2026. Răspunsul nu ține loc de sfatul unui notar sau avocat pentru cazul tău.
Alte întrebări despre teren și construcții
Următoarea întrebare: Cine plătește notarul la vânzarea unei case sau a unui apartament? › · Toate întrebările